Desi nu toata lumea cunoaste diferenta dintre farfalle, fettuccine si fusilli, multi oameni au incercat spaghetele sau chiar o farfurie cu lasagna. In urma unui sondaj realizat la nivel global rezultatele au aratat faptul ca pastele sunt cel mai popular fel de mancare din lume, inaintea carnii si orezului. Pe langa faptul ca sunt populare in tarile europene, ceea ce nu este deloc surprinzator, pastele au fost favorite si in Filipine, Guatemala, Brazilia si Africa de Sud.
In acest articol vom face o calatorie in timp si vom afla cum si unde au aparut pastele.
Avand in vedere faptul ca pastele pot fi facute doar cu apa si grau, acest lucru spune multe despre originile lor, adica nu sunt pur italiene. Grecii si romanii aveau alimente asemanatoare pastelor, dar aveau tendinta de a fi coapte, nu fierte. In China antica existau galuste, dar exista un mit cum ca venetianul explorator Macro Polo s-a intors din China cu paste in 1295.
Cea mai acceptata teorie este ca invaziile arabe din secolul al VIII-lea au adus in Sicilia un produs asemanator taieteilor uscati. Aceste paste au fost facute din faina de grau si apa, dar in Sicilia reteta a fost imbunatatita. Conform legislatiei italiene, pastele uscate pot fi facute numai din acel tip de grau, iar cea mai mare parte a pastelor se face inca in Italia.
Conform unei legende, tagliatellele au fost inventate in 1489, cand Giovanni, pe atunci Lord de Bologna, i-a cerut bucatarului sa pregateasca o masa speciala in onoarea Lucreziei Borgia. Bucatarul a gatit un nou tip de paste prin taierea lasagnei clasice in fasii lungi de paste aurii in onoarea legendarului par blond al miresei. Numele de tagliatelle provine din modul traditional de a face aceste panglici din paste. Acest lucru se face de obicei prin intinderea aluatului in foi subtiri si taierea sub forma de panglici. In italiana cuvantul tagliare inseamna a taia.
Retele de paste realizate de noi sunt create special ca tu sa simti gustul bucatariei italiene. Incerca si tu pastele de la Cookera.