Alegerea vinului potrivit pentru fiecare fel de mancare

14 Dec. 2021



Fie ca vorbim de o masa in familie, intre prieteni sau chiar de o petrecere, vinul este nelipsit de pe masa fiecaruia. Gusturile si preferintele in materie de vin sunt diversificate, iar acest lucru de multe ori ne determina sa alegem un vin nepotrivit pentru felurile de mancare pe care le servim.  Insa, cum faci sa eviti aceste situatii si sa alegi un vin perfect pentru diferite preparate? 

Alegerea vinului potrivit poate fi exact ce ai nevoie pentru a transforma o cina banala in una cu adevarat deosebita. Citeste acest articol in continuare si afla cum sa faci alegeri potrivite. 


Corpolenta vinului si ce rol are cand vine vorba de combinarea gusturilor

Corpolenta vinului se refera la „textura” vinului. Astfel, in functie de textura vinului, se asociaza un anumit fel de mancare. 

  • Vinuri cu o corpolenta scazuta – vinuri „subtiri”, predominant albe, care sunt combinate cu mancaruri usoare: peste, preparate din legume, salate.
  • Vinuri cu o corpolenta medie – vinuri albe, dar si rosii care merg deopotriva cu salatele cu sos mai greoi, dar și cu paste sau pizza. 
  • Vinuri cu o corpolenta mare – in general vinurile rosii, tari se combina cel mai bine cu preparatele care contin carne rosie si cele care au in componenta sosuri mai grele.
     

Vinul potrivit si diverse tipuri de mancare

 

Indiferent ca vorbim despre un fel de mancare traditional sau ceva mai sofisticat, pentru fiecare preparat puteti alege vinul potrivit, care va da un plus de savoare preparatelor.

  • Tocanitele – se potrivesc cel mai bine cu vinurile rosii seci.
  • Iahnia de fasole – se potriveste de minune cu feteasca neagra;
  • Mancarea de varza cu afumatura – se potriveste cu un vin alb sec;
  • Pastele cu sos rosu – se potrivesc, in general, cu vinurile rosii seci.
  • Pastele cu sos alb – se asociaza cu vinul alb;
  • Sushi si fructele de mare – se alatura vinului feteasca alba.

Pentru a va usura alegerea vinului in functie de felul de mancare pe care il serviti, va oferim un tips. Astfel, mesele bogate caloric, se potrivesc bine cu un vin rosu cu o corpolenta mare, iar mancarurile mai usoare, merg perfect cu vinuri de o corporenta scazuta.

 

Vinul si preparatele din carne

 

Alegerea unui vin potrivit poate scoate din anonimat orice fel de carne. Mai jos gasesti vinul potrivit pentru diferite tipuri de carne.

  • Carnea de porc – se potriveste cu un vin rosu sec sau un vin rose.
  • Carnea de vita, miel, vanat – un vin rosu sec este alegerea ideala.
  • Carnea de pui – se combina perfect cu un vin alb.
  • Carnea de curcan – se potriveste cu un vin rosu.
  • Fructele de mare – ideale cu un vin alb sec.


Reguli de servire a vinului

Iata cateva reguli generale de servire a vinului de care este bine sa tii cont:

  1. Renunta la vin daca meniul va fi bazat pe supe sau ciorbe.
  2. Iarna sunt recomandate vinurile mai vechi, iar vara cele tinere.
  3. Citeste etichetele – un merlot produs local va fi diferit la gust, fata de unul din sud-vestul Frantei.
  4. “Asorteaza ” preparatele de mancare simple cu vinuri simple, iar preparatele mai sofisticate cu vinuri din aceeasi categorie.
Acum ca stii cateva reguli de baza pentru alegerea vinului in functie de preparatele culinare, descarca aplicatia Cookera sau intra pe site si comanda preparate delicioase alaturi de vinul potrivit.